Iedereen kent het wel, je krijgt onverwacht bezoek en wil toch snel nog een leuk gerechtje op tafel toveren. Dan is de warme aardappelsalade van nieuwe aardappels en linzen misschien wel een uitstekende redding. Het is een eenvoudig te bereiden gerechtje en zal zeker en vast gesmaakt worden.
Bij dit recept krijgen we vaak de vraag welke linzen je kunt gebruiken.
In principe maakt dat niet zo heel veel uit. Je kunt alle kleuren gebruiken, rode linzen, zwarte linzen, grijze linzen, of groene linzen. Je kunt ook een combinatie gebruiken, wat natuurlijk wel erg leuke en mooi lijkt in de salade.
Waar wel verschil tussen zit is gedroogde linzen of linzen uit blik of pot. Deze laatste hoeven niet eerst gekookt te worden, gewoon afgieten en warm maken.
Gedroogde linzen moeten wel, maar dat is van toepassing bij alle peulvruchten, eerst gekookt worden. Dat kan soms veel tijd kosten.
Benodigdheden:
- 450 gram kleine nieuwe aardappels
- 85 gram Puy-linzen
- 6 lente-uitjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- peper en zout
Bereiding:
Neem een grote pan en breng er water in aan de kook. Spel de linzen af en kook ze gedurende 20 minuten in de pan water gaar. Giet ze vervolgens af, spoel ze af en laat ze uitlekken. Zet ze vervolgens even aan de kant.
Stoom of kook ondertussen de aardappels gaar, giet ze daarna af en snijd ze doormidden. Snij de onderkant van de lente-uitjes en snijd ze vervolgens in repen of ringetjes. Neem nu een schaal en doe er de linzen, aardappels en lente-uitjes in.
Schep de aardappelen, de linzen en de andere ingrediënten daarna om met de olijfolie en de azijn. Voeg een mooie hoeveelheid zwarte peper toe en naar smaak eventueel een beetje zout.
Het gerecht is nu klaar om opgediend te worden.